Geschiedenis

In 1886 opende George Schiller, vader van Frits en eigenaar van een bierbrouwerij, een etablissement aan het Damrak. George, een echte levensgenieter en artiest in hart en nieren, entertainde zijn gasten met gitaarmuziek en liederen. Hij verzamelde een artistiek publiek om zich heen en in de avonduren werd er veel gefilosofeerd, gezongen en gedanst. De zaken gingen zo goed dat in 1892 een tweede vestiging aan het Rembrandtplein werd geopend op de plek van het huidige NH Schiller Hotel.

De jonge Frits (1886-1971) had een artistieke inslag. Zijn vader stuurde hem naar de kunstacademie vanwege zijn grote aanleg voor de schilderkunst. Het hotelvak leerde Frits bij Grand Hotel Krasnapolsky, het cafévak werd hem bijgebracht door zijn vader. Na het overlijden van George Schiller in 1907  zetten zijn kinderen Frits, Hein en Elsa het hotel voort. Frits Schiller wist werk en studie goed te combineren. Zijn vrienden noemden hem ‘de grootste hotelier onder de schilders en de grootste schilder onder de hoteliers’.

In 1912 legde Elsa Schiller officieel de eerste steen van dit bijzondere bouwwerk met Art Deco en Jugendstilelementen en sindsdien ademt het gebouw nog altijd de sfeer van de jaren ’20 en ‘30. Dit wordt versterkt door de aanwezige schilderijen van Frits Schiller, die door de tijd heen de ruimtes zijn gaan vullen. Het hotel is in haar historie uitgegroeid tot een artistiek trefpunt en vele bekende kunstenaars, artiesten en toneelspelers hebben hun voetsporen achtergelaten in het pand, zoals Karel Appel, Nap en Fien de la Mar, Miles Davis en Jimi Hendrix. In 2001 heeft het gebouw de status van Rijksmonument gekregen.